Limburg

Limburg is het land van vlaai, bier en “vasteloavend”. Limburg heeft een eigen karakter, beiden in cultuur en landschap. De provincie bezit ook veel verschillende Limburgse dialecten. Bijna elke stad en dorp heeft een eigen versie met woorden, klanken en uitspraak. Limburg is, op de randstadprovincies na, de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Limburg heeft desondanks een groot aantal natuurgebieden, waaronder de Peel, die ze deelt met Noord - Brabant.
De Limburgse vlag

Historie

De eerste mensachtigen in limburg waren waarschijnlijk neanderthalers die zich ophielden in de Zuid Limburgse heuvels. De eerste moderne mensen waren van de Bandkeramische cultuur die rond 5000 voor christus bestond. In de Romeinse was limburg een van de romeinse frontieren onder de rijn. Dorpen en steden zoals Maastricht, Heerlen en Blerick zijn wellicht ontstaan of verder opgebouwd. Na de uittocht van de romeinen kregen de Franken de macht.

In de middeleeuwen was het grondgebied van limburg was verdeeld tussen verschillende hertog en prinsdommen die onder elkaar vaak in oorlog waren. Deze conflicten werden ook in limburg uitgevochten.

Vanaf 1500 is limburg meerdere malen bezet en overgenomen door verschillende partijen, waaronder Spanje, Oostenrijk, Pruisen, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, het prinsdom Luik en een heel aantal kleine feodale graven, prinsen en etc.

In 1794 werd Limburg bezet door het door het Frans revolutionaire leger. Na deze “Franse tijd” bij de officiële vorming van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd in 1815 werden de verschillende machten van de regio samengevoegd in een nieuwe provincie die limburg werd genoemd. 15 jaar later sloot bijna lel limburg zich aan bij de Belgische revolutie. Die eindigde in 1839 met het Verdrag der XXIV artikelen die de grens tussen nederland en belgië vastlegde. Sindsdien is Limburg gesplitst tussen Nederland en België.

Stedenatlas van Hoogenberg & Braun

Steden

Maastricht

Maastricht is al 2000 jaar lang bewoond. De stad heeft een rijke geschiedenis waarvan nog een heel aantal gebouwen en schatten van over zijn. Maastricht is internationaal bekend voor het verdrag van maastricht, die de Europese Unie tot stand bracht.

Sint Servaas brug Maastricht

Roermond

Roermond heeft zijn naam te danken aan de rivier de Roer, een zijrivier van de Maas. Roermond staat nu vooral bekend als winkelstad. Op een Duitse feestdag staat de binnenstad bol van Duitse shoppers. Vooral de Designer Outlet is populair.

Roermond

Sittard

Sittard is de op een na oudste stad van Limburg.  De stad ligt pres op de grens tussen Midden- en en zuid Limburg aan. Ten oosten ligt Sittard direct aan de Duitse grens, en ten westen niet ver van de Belgische grens.

Monumentale panden op centraal plein, Sittard

Weert

Doordat Weert grenst aan België en Noord-Brabant promoot de stad zichzelf als ‘de poort van Limburg’. Van 2012 tot 2014 werd weert uitgeroepen tot groenste stad van Nederland, Groenste stad van Europa, en uiteindelijk Groenste regio van de wereld.

Weert stationsgebouw

Venlo

De stad Venlo is de stedelijke kern van de gemeente Venlo. Door zijn ligging is Venlo een handel-, transport-, en industriestad. De stad heeft verschillende Kerken, Kloosters, Musea, een sprankelende binnenstad en meer. Venlo is door zijn ligging dicht bij de grens ook een populair koopcentrum voor mensen uit het Duitse Ruhrgebied.

Venlo Stadhuis

Natuur

Als je denkt aan Limburg, dan denk je aan de Maas. De rivier stroomt van zijn naar noord, en heeft al honderden jaren een belangrijke natuurlijke en economische functie. In zuid limburg is jarenlang veel bruin- en steenkool gewonnen waar deze ook dicht aan het grondoppervlak lagen. Nu is deze tijd van mijnbouw afgelopen is is Zuid-Limburg nu vooral een toeristische trekpleister. In Noord-Limburg vind je de Peel. De Peel is een afgegraven veengebied op de grens tussen Limburg en Brabant. Voor honderden jaren gebruikte de mensen uit de omgeving de turf uit de Peel als brandstof voor kachels en de omliggende industrie. Tegenwoordig is de Peel een natuurgebied en heeft verschillende wandelroutes.

Cultuur

Limburg kent zijn eigen cultuur. Er zijn een heel aantal orkesten, fanfares en kerkkoren. Ook delen Nederlands- en Belgisch Limburg de Schutterijen, een collectie aan oude middeleeuwse milities die tegenwoordig nog alleen maar schieten voor wedstrijden. Deze gilden hebben een eeuwenlange traditie aan wedstrijden, optochten en feesten. Op culinair gebied staat Limburg bekend om de Vlaai, die bij bijna elke Limburgs verjaardag of feest word geserveerd. De meest populaire vlaaien zijn rijstevlaai, kruisbessenvlaai, kruimelvlaai, appelvlaai, abrikozenvlaai, en kersenvlaai. 

Bezienswaardigheden

Limburgs museum

Tussen de Maasboulevard en Venlo centraal station ligt het Limburgs museum. Ten alle tijden zijn er in het museum verschillende tentoonstellingen over alles wat met Limburg te maken heeft. Van de neanderthalers tot aan de recentere overstromingen van 2021. Daarnaast zijn er nog altijd verschillende andere tentoonstellingen, workshops, exposities en evenementen.

1024px-Limburgs_Museum_Venlo,_zaaloverzicht_prehistorie

Boekhandel Dominicanen

De Dominicanenkerk is in 13e eeuw gebouwd, en kent een rijke geschiedenis. Tegenwoordig is het klooster veranderd in een boekenwinkel. In 2008 werd de boekhandel door de britse krant “The Guardian” bestempeld tot de mooiste boekwinkel ter wereld. Naast het kopen van boeken kun je in Boekhandel Dominicanen ook winkelen in een van de pop up winkeltjes, een evenementen bezoeken zoals interviews en exposities, of drink een kopje koffie bij de aanwezige horeca.

16845345497_268750b638_b

Mergelgrotten Valkenburg

De mergelgrotten in en rond Valkenburg zijn millennia oud. Sinds ruim 3300 voor christus werd er in mijnen gedelfd voor vuursteen. Tegenwoordig zijn de meeste grotten afgesloten vanwege instortingsgevaar of als vleermuis overwinteringsplaats. Maar, er zijn ook genoeg gangenstelsels ingericht voor toeristen. Er zijn rondleidingen, je kunt er mountainbiken, er zijn musea, partycentra, en plaatsen voor kerstmarkten.

4706104096_b2a37216de_b

Video's

Playlist LVK 2021

Limburg van boven

Ontdek Zuid Limburg

150 jaar Limburg