Roermond

Roermond ligt in de Nederlandse provincie limburg. Roermond heeft zijn naam te danken aan de rivier de Roer, een zijrivier van de Maas, die zich bij de stad Roermond zich bij de maas uitmondt. Waar nu de stad roermond ligt is al sinds de 3e eeuw bewoond. In 1547 werd Roermond in 1547 de hoofdstad van Opper-Gelre. Niet veel later was er in juli 1554 een enorme stadsbrand die ongeveer twee derde van de stad in de as lag.

In 1572 werd door Willem van Oranje de stad veroverd, maar verliet naar maar een paar maanden weer. In die paar maanden werden door de soldaten een bloedbad aangericht in een klooster. Mede hierdoor werd er na de uittocht van oranje het spaanse leger zonder verzet toegelaten.

Doordat de Eerste Fransen Republiek Roermond in handen kreeg werd Roermond officieel Frans in 1794. 20 jaar later werden de franse troepen verdreven en werd Roermond overgedragen aan het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Rond het einde van de tweede wereldoorlog was Roermond voor een aantal maanden de frontlinie. De Geallieerden bestookte de stad met artillerievuur vanaf de westoever van de maas. Na 5 maanden van belegeren werd Roermond op 1 maart 1945 bevrijd. 90% van Roermond liep verschillende gradaties aan schade op door beide de bezetters en bevrijders.

Roermond

Woonplaatsen en stadsdelen

Roermond

De stad Roermond staat vooral bekend als winkelstad. Op een Duitse feestdag staat de binnenstad bol van Duitse shoppers en slibt de binnenstad dicht met verkeer. Vooral de Designer Outlet is populair bij onze oosterburen. Door het winkel aanbod en de nabijheid van de Maasplassen is Roermond een toeristische stad.  

Designer Outlet Roermond

Maasniel

Maasniel is een dorp dat tot 1959 een zelfstandige gemeente was. Daarna werd het een wijk van roermond, maar heeft wel nog steeds plaatsnaamborden. Ondanks de “annexatie” behoud Maasniel en de andere dorpen en gehuchten van de voormalige gemeenten nog een eigen karakter.
Sint-Laurentiuskerk in Maasniel

Herten

Herten is een een dorp dat tot 1991 een zelfstandige gemeente was. Herten staat vooral bekend als forensendorp van Roermond. Door grindwinning ontstonden een aantal plassen, waaronder de Oolderplas die direct west van het dorp ligt. Deze word vooral gebruikt voor recreatie.
Beeld Onze Lieve Vrouw van Rust

Swalmen

Swalmen is een een dorp dat tot 2007 een zelfstandige gemeente was. Het dorp is vernoemd naar het riviertje de Swalm, die over de grens van Duitsland richting de maas loopt. Rondom Swalmen is veel natuur, en huist dus veel wandel en fietspaden.
Ruïne Oubroch in Swalmen

Bezienswaardigheden

Rattentoren

De Rattentoren is een van de overblijfselen van de eerste ommuringen van Roermond toen deze stadsrechten verkreeg. Sinds 1987 organiseert Poppentheater de Klaproos iedere maand poppenspelen en andere theater evenementen. Ook is er een maquette van de rattentoren en een voorstelling van de omgeving van 600 jaar terug.
41407788004_9420fee8f7_b

Cuypershuis

Pierre Cuypers was een van de grote architecten uit de Nederlandse geschiedenis. Hij ontwierp meerdere gebouwen in en buiten Roermond, waaronder het Rijksmuseum, Centraal Station Amsterdam, en zelfs ontwierp hij de troon waarop ieder jaar de koning de troonrede op uitspreekt. Het Cuypershuis beheert naast objecten objecten van Pierre Cuypers ook meubels en producten van andere interieurontwerpers ten toon gesteld.
Museum het Cuypershuis. tbv diverse uitingen

Video's

Een wandeling door Roermond

Roermond van boven

The Passion in Roermond 2021

2e Wereld Oorlog in Roermond