Kunst

Mensen maken al honderden duizenden jaren al kunst. Het oudste kunststuk wat men ooit heeft gevonden zijn de muurschilderingen van de Rots Schuilplaatsen van Bhimbetka, en is misschien wel 700.000 jaar oud. Door de duizenden jaren van het menselijke bestaan zijn er veel kunstwerken gemaakt, en het meeste ook helaas verloren. De kunst kent een breed scala aan verschillende mediums. Naast het eeuwenoude beeldhouwen en schilder is onder andere er ook film, architectuur, en poëzie. Niemand weet wat voor nieuwe kunstvormen zich nog gaan ontwikkelen, maar een ding is zeker. Kunst stopt nooit zolang de mensheid bestaat.
1024px-Bhimbetka_Cave_Paintings

Kunstvormen

Beeldende kunst

Sinds mensenheugenis is men al bezig met beeldende kunst. Vanaf de prehistorie zijn er veel standbeelden en schilderingen gemaak. Tegenwoordig is alle kunst waarbij het visuele centraal staat beeldende kunst. Alle schilderijen, foto’s, standbeelden, video’s, en voorstellingen vallen onder de beeldende kunst. Als men aan kunst denkt, denkt men ook gelijk aan beeldende kunst. Veel beeldende kunst wordt tentoongesteld in musea, galeries, en de openbare ruimte. Sommige kunststukken zijn gearchiveerd om later tentoongesteld te worden, of om van te leren. De rijkere onder ons hebben soms ook een privécollectie.

pexels-pixabay-159862

Toegepaste kunst

Onder de toegepaste kunst vinden we de kunst die we in het dagelijks leven gebruiken. Denk aan architectuur, mode, interieur, landschappen en het ontwerp van alledaagse producten. Als je zo om je heen kijkt kun je zien dat je bijna ten alle tijden omringd bent door toegepaste kunst. Deze vorm wordt dan ook vaak over het hoofd gezien, maar soms is het leuk om eens wat langer te kijken naar een statig gebouw, of een vintage koffiezetapparaat.

pexels-luis-dalvan-1770808

Drama

Theater, poëzie, circus. Het voordragen van een act of verhaal bestaat al duizenden jaren. In de griekse oudheid kwam het theater tot zijn recht, en men gebruikt nog steeds verhalen en tropen van toen. Tegenwoordig wordt deze kunstvorm vooral bewonderd via de filmkunst. Deze kunstvorm is vooral gericht op entertainment. Ook kan een film de kijker aan het denken zetten. Uit de bekendere films weet bijna iedereen wel een zin, of een scène voor de geest te halen die grappig, ontroerend, of angstaanjagend is. Sommige films zijn juist zo slecht dat zelfs deze geliefd zijn.

1024px-Bhimbetka_Cave_Paintings

Muziek

Net als theater en beeldende kunst is muziek al duizenden jaren een norm. Sinds het eerste interessante geluid wat je krijgt als je met een steen op een holle boomstam slaat is de mens aan het innoveren om meer of ander geluid te maken. Nu hebben we duizenden verschillende soorten instrumenten, en zelfs meer muziekgenres waarin deze te horen zijn. Van primitieve trommels tot dubstep, van klassiek tot death metal. Er is voor ieder wat wils. 

pexels-wendy-wei-1190297

Literatuur

Literatuur is de kunst van het geschreven woord. Deze worden meestal onderverdeeld in poëzie, proza, en drama. Poëzie is de dichtkunst. Proza’s zijn de soorten tekst die je vind in een krant, encyclopedieën, websites, en etc. Drama’s zijn bijvoorbeeld boeken, films, of theater. Alle vormen lopen door en over elkaar heen, waardoor voor sommige werken het lastig te zeggen is tot welke vorm deze behoren. De werken die men als literatuur telt verschilt per periode en staat niet vast.

pexels-mentatdgt-1319854

Videospellen

Vaak onderschat, maar niet door de jongere generaties. In moderne videospellen komen alle bovenstaande kunstvormen terug. Bij het maken van een videospel komen er vaak enkele tientallen tot honderdtallen kunstenaars bij elkaar soms jarenlang samenwerken om onder andere landschappen, schilderijen, gebouwen, verhalen, muziekstukken samen in een bundel te stoppen. De gradaties in kunst en kunnen verschillen per spel, en de meeste hebben niet kunst als eerste insteek. Door velen worden videospellen nog gezien als speelgoed. Maar videospellen kunnen wel degelijk net zo goed iets losmaken bij het publiek als bij literatuur, film, en theater.

50275299608_d28b77e6db_4k

Video's

Tour door het louvre

Glow Eindhoven

Wat is kunst

Iconische filmscenes