Airco’s

Op een steeds warmer wordende planeet zijn airco’s steeds meer in trek. Voor bedrijven is airconditioning soms essentieel om operationeel te blijven op warme zomerdagen. Denk aan een bioscoop, een supermarkt of een kantoorgebouw. Ook is airconditioning in woonhuizen steeds meer in trek. In de afgelopen paar jaar is de verkoop van airco’s exponentieel gestegen, en men verwacht dat deze trend zich door zal zetten met 5,6 miljard airconditioning systemen wereldwijd in 2050.
topfoto-airco-woonkamer

De geschiedenis van airconditioning

De eerste concepten voor luchtkoeling stammen uit de 16e eeuw. Tot de uitvinding van de eerste elektrische airconditioner waren dit vooral chemische processen om ijs te maken. Deze systemen waren niet efficiënt genoeg voor het koelen van hele gebouwen voor een langere tijd. In 1842 kwam John Gorie met het eerste rendabele luchtkoelsysteem die hij gebruikte om de lucht koel te houden voor zijn onderzoek naar malaria. Helaas, na de dood van zijn grootste geldschieter kwam het product niet van de grond. 

De eerste moderne airconditioning was uitgevonden door Willis Carrier om de temperatuur en luchtvochtigheid voor een drukkerij onder controle te houden. Vanaf toen werd airconditioning steeds meer ingezet om bedrijven optimaler te laten werken in wat voor klimaat dan ook. Sindsdien zijn kleinere versies van dit systeem ingevoerd in auto’s en huizen.

Soorten systemen

Single-split

Een single-split airconditioner geschikt voor het verwarmen en koelen van een ruimte. Voor een single split airco zijn ook ideaal voor ruimtes waarbij weinig verbouwd kan worden, er hoeft alleen maar een enkele slang van de binnenunit naar de buitenunit worden aangelegd.
single-split-airconditioning-voorbeeld

Multi-split

Een single-split airconditioner geschikt voor het verwarmen en koelen van een ruimte. Voor een single split airco zijn ook ideaal voor ruimtes waarbij weinig verbouwd kan worden, er hoeft alleen maar een enkele slang van de binnenunit naar de buitenunit worden aangelegd.
multisplit-airco

Raam airco

Dit systeem vervangt een deel van je raam met een airconditioner waarin de binnen en buitenunit in een unit zijn samengevoegd. Je ziet deze meestal verschijnen in oudere gebouwen waar geen rekening is gehouden met airconditioning tijdens de bouw.
400px-Air_conditioners_on_apartment_walls

Kanaal Airconditioning

Bij kanaal airconditioning wordt de unit weggewerkt zodat hoogstens alleen een rooster te zien is. Deze is ideaal voor als men geen lelijke witte doos op hun muur wilt hebben.
450px-Air_duct

Cassette airco

Deze units zijn ontworpen voor systeemplafonds, en zijn ideaal voor kantoren, restaurants en winkelpanden.
1_M_Panasonic_90254010_jpg_zoom_55931130bec0827eebc812b97f8c7ac7

Mobiele airco’s

Een mobiele airco zeer gemakkelijk te installeren en te verplaatsen. Deze airco’s zijn alleen geschikt voor kleinere ruimtes, zoals een slaap of woonkamer. Nadeel is dat deze units een slang hebben die naar buiten moet, wat betekent dat er door een open raam weer warme lucht naar binnen komt.
47686491582_edfd9f5361_b

Video's

Hoe werkt airconditioning?

Verschillende airconditioning types

Korte historie van airconditioning

Airco Kooptips

https://www.youtube.com/watch?v=GbWO75eRlhw