Venlo

Venlo ligt in de Nederlandse provincie Limburg. De omgeving rond Venlo is sinds de eerste eeuw al bewoond. Voor de Romeinen was de omgeving een belangrijke kruispunt tussen verschillende wegen en de Maas en was het een hub voor Romeinse militairen en handelaren. De grootste concentratie aan romeinen was toch waar nu Blerick ligt, wat de romeinen Blariacum noemden. Na de uittocht van de romeinen was waar nu de stad Venlo ligt onbewoond voor een aantal eeuwen totdat er langzaamaan Venlo weer groeide. Later in 1343 kreeg de stad Venlo stadsrechten.
Venlo Stadhuis

Woonplaatsen en stadsdelen

Venlo

De stad Venlo is de stedelijke kern van de gemeente Venlo. Door zijn ligging is Venlo een handel-, transport-, en industriestad. De stad heeft verschillende Kerken, Kloosters, Musea, een sprankelende binnenstad en meer. Venlo is door zijn ligging dicht bij de grens ook een populair koopcentrum voor mensen uit het Duitse Ruhrgebied.

Oud gebouw in Venlo

Blerick

Blerick het dorp was een zelfstandige gemeente totdat deze tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgenomen in de gemeente Venlo. Blerick is nu een stadsdeel van de Gemeente Venlo. Vandaag de dag is Blerick het dorpskarakter kwijt en lijkt het ook steeds meer op een echt stadsdeel van Venlo. Ten westen van Blerick liggen de Blerickse Bergen. Een klein stukje natuur met wandelpaden en een begraafplaats.

Raadhuis Blerick

Boekend

Boekend, ook wel in de volksmond “D’n Bokent” genoemd, is het kleinste dorpen van de gemeente met zo’n 755 inwoners. Vlakbij Boekend ligt het Koekbroek. Een natuurreservaat gevormd door een oude maasarm. Het gebied van 65 hectaren bestaan uit zand, veen en klei.

Veldkruis Boekend

Hout-Blerick

Hout-Blerick is een forensendorp ten westen van Venlo. Hout-Blerick heeft ook veel glastuinbouw. Hout-Blerick is tevens ook de geboorteplaats van sterrenkundige en visionair Chriet Titulaer.

Maasdijk bij Hout-blerick

t' Ven

‘t Ven is beiden een wijk en een stadsdeel van Venlo. Van oudsher was t’ Ven het deel van Venlo dat buiten de stadsmuren lag. De laatste jaren is t’ Ven echt onderdeel geworden van de stad, maar is nog steeds een volwaardige kern met een eigen kerk, basisschool, en gemeenschapshuis. Bij 't Ven ligt ook het industrieterrein de Veegtes.

Klooster Mariadal in 't Ven

Tegelen

Tegelen was tot 2001 een zelfstandige gemeente. Tegelen heeft waarschijnlijk zijn naam te danken aan de eeuwenoude keramische industrie. Dit is te danken door de aanwezigheid van klei. In deze klei zijn fossielen gevonden van hyena’s, panters, beren, neushoorns en zelfs nijlpaarden gevonden.

Tegelen aan de Maas

Steyl

Steyl is een kloosterdorp vlak aan de maas. Het dorp telt een vijftigtal rijksmonumenten, waaronder 5 kloosters. Daarnaast heeft het nog verschillende museums, tuinen en andere toeristische trekpleisters.

Kloosterdorp Steyl, Veerweg

Belfeld

Belfeld was tot 2001 een zelfstandige gemeente. Net zoals tegelen huisde Belfeld een aantal fabrieken die klei gebruikten als grondstof. In de Romeinse tijd was Belfeld een nederzetting waar dakpannen werden vervaardigd.

Maas Belfeld

Arcen

Arcen is de meest noordelijke kern van Venlo, en maakt pas sinds 2010 deel uit van de gemeente Venlo. Arcen ligt aan de maas, en draait mede daardoor op toerisme en de winning van zand en grind. Ook ligt bierbrouwerij Hertog Jan in het dorp.

Kasteel Arcen in Arcen

Velden

Velden maakt sinds 2010 deel uit van de gemeente Venlo. Daarvoor vormden Velden samen met Arcen en andere omliggende dorpen de gemeente Arcen en Velden. Het dorp ligt vlak aan de maas recht tegenover Grubbenvorst, met een veerpont tussen de twee dorpen.

Sint-Andreaskerk in Velden

Lomm

Lomm maakt sinds 2010 deel uit van de gemeente Venlo. Het is een van de kleinste dorpen van de gemeente en ligt vlak langs de Duitse grens. Ten zuiden van lom ligt Nationaal park de Maasduinen, en direct ten oosten van het dorp ligt het natuurgebied de Ravenvennen.

De Ravenvennen bij Lomm

Locaties in de gemeente

Limburgs museum

Tussen de Maasboulevard en Venlo centraal station ligt het Limburgs museum. Ten alle tijden zijn er in het museum verschillende tentoonstellingen over alles wat met Limburg te maken heeft. Van de neanderthalers tot aan de recentere overstromingen van 2021. Daarnaast zijn er nog altijd verschillende andere tentoonstellingen, workshops, exposities en evenementen.

1024px-Limburgs_Museum_Venlo,_zaaloverzicht_prehistorie

Missiemuseum Steyl

Het missiemuseum stelt een collectie van verzamelde objecten die missionarissen terug hebben gehaald uit het buitenland. Daarnaast zijn er nog eens 1500 opgezette dieren en een verzameling insecten. De gehele verzameling is verkregen tussen 1875 en 1934.

Missiemuseum_Steyl,_verzameling_opgezette_dieren_01

Kasteeltuinen Arcen

Gelegen in de Maasduinen ligt het meest veelzijdige bloemen- en plantenpark van Europa, Kasteeltuinen Arcen. Met maar liefst 15 tuinen en het prachtige 17e -eeuwse kasteel is er veel te zien. De kasteeltuinen zijn ook een ideaal dagje uit met de familie. Naast de wandelroutes is er ook een midgetgolfbaan, een speelstrand en speurtochten. Voor wat rust zijn er ook zat horecagelegenheden.

Arcen_Kasteeltuinen

Video's

Venlo in 1929

Kloosterdorp Steyl (Met Huub Stapel)

Venlo van boven

Kasteeltuinen Arcen