Maastricht

De regio Maastricht wordt al zeker 250.000 jaar bewoond door meerdere stammen van mensen. De naam Maastricht is terug te leiden tot het Latijnse “Mosa Trajectum”, wat ongeveer vertaald naar “Doorwaadbaar stuk van de maas”. Rond 10 voor christus legde de romeinen een brug aan over de maas. In de middeleeuwen was Maastricht een redelijk welvarende stad, en had ook macht in de vorm van een bisschopszetel die ze later verloor aan Luik. In die tijd stond Maastricht bekend als belangrijk pelgrimsoord, en vestigde zich ook veel kloosters in de stad. In de moderne tijd staat Maastricht vooral bekend om het verdrag van Maastricht, waarmee de Europese Unie officieel gevormd werd.
Vrijthof_-_Maastricht,_Holland_-_panoramio

Wijken van Maastricht

Maastricht-Centrum

Deze wijk heeft naar schatting ruim duizend rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Dit stadsdeel alleen vind je meer middeleeuws erfgoed dan welke andere stad in Nederland, ondanks de sloop van veel lege kloosters en kerken eind 19e eeuw. Deze werden vervangen door industrie, en mede hierdoor groeide maastricht uit tot de stad die het vandaag is.

17065970965_0be9ab52f6_b

Maastricht-Zuidwest

Deze wijk staat bekend om de natuur- en recreatiegebieden. De wijk kent een variatie van natuur, oude dorpskernen, monumentale gebouwen, ruïnes, en woonwijken. Deze wijk heeft ook een hoog percentage 65 plussers, en heeft dus ook veel voorzieningen voor deze doelgroep.

800px-2016_Maastricht,_Waldeckpark_01

Maastricht-West

Deze wijk bestaat vooral uit naoorlogse huizen, met toch nog wat groen. In deze wijk wordt op het moment veel gerenoveerd, en verliest ook langzaam dat naoorlogse karakter. De buurt heeft ook verschillende groengebieden, met de grootste op het moment maar beperkt toegankelijk.
1024px-Maastricht-West,_Scharwyerveld2

Maastricht-Noordwest

In deze wijk wordt er volop gebouwd. Er is hoogbouw, maar de meeste buurten bestaan nog vooral uit eengezinswoningen. Waar deze wijk vooral om bekend staat zijn de vele woonboten die hier liggen. Ook liggen hier en daar in de wijk verschillende oude fabrieksgebouwen en restanten van de vestigingswerken van Maastricht.
635px-Maastricht_-_Postbaan_8_GM-3853_20200404

Maastricht-Noordoost

Deze wijk bestaat uit 3 verschillende delen die ieder vrij verschillend zijn. Een deel bestaat nog uit twee oude dorpskernen, een ander is een overblijfsel van oude landgoederen met kastelen en landhuizen, en een ander deel is een haven en industriegebied.
800px-2019_Maastricht,_kruising_Weert-Boekenderweg

Maastricht-Oost

Oost is een diverse wijk met kastelen, landhuizen, oude dorpsbebouwing, naoorlogse woonwijken en flats. Deze wijk word doorkruist door de A2, maar in 2016 werd officieel de Koning Willem-Alexandertunnel geopend, die de A2 onder de wijk door laat gaan. Waar eerst de A2 lag ligt nu de “Groene loper”, een stuk groen gebouwd bovenop het tunneldak.

1280px-2018-Maastricht,_Groene_Loper_in_de_regen_06

Maastricht-Zuidoost

Zuidoost is een wijk vol monumentale kastelen, landhuizen en dorpsbebouwing. Ook liggen hier genoeg nieuwe woonwijken, bedrijfsterreinen en kantoorgebouwen. Ook deze wijk werd doorkruist door de A2 tot 2016 toen de Koning Willem-Alexandertunnel geopend werd. In deze wijk ligt ook het MECC, en het Limburgs Gouvernement.
2016_Maastricht,_St-Pietersberg,_Lichtenberg_21

Bezienswaardigheden

Sint Pietersberg

Ten zuiden van Maastricht ligt de Sint-Pietersberg. Van deze heuvel wordt al eeuwen lang mergel gewonnen. Hierdoor is er een groot gangenstelsel ontstaan zuidelijk de grens van belgië tot een aantal kilometer overschrijd. Aan de noordkant van de heuvel kun je Fort Sint Pieter vinden. Dit fort kwam in de vroege 18e eeuw tot stand voor militaire doeleinden, maar is vandaag de dag vooral een toeristische attractie. 

SAMSUNG CSC

Het Vrijthof

Het Vrijthof is het grootste plein van maastricht, en is omringd door heel veel monumenten en terrassen. Ook is het vrijthof de perfecte plaats voor evenementen zoals de Carnaval. Volgens historici is het vrijthof onafgebroken gebruikt sinds de romeinen zich in het gebied vestigde.

16858561657_b64a05e346_b

Sint Servaasbrug

De Sint Servaasbrug is sinds zijn bouw in 1280 een waar icoon van maastricht. De brug is de oudste nog bestaande brug van Nederland. De brug heeft de tand des tijds doorstaan dankzij de constante onderhoud door de eeuwen heen. De zwaarste beschadigingen aan de brug ontstonden door de intocht en latere uittocht van duitse troepen van de 2e wereldoorlog. Sindsdien is de brug verstevigd, en dient nu vooral als loopbrug, en toeristische trekpleisters.

37697377442_5e5ea90641_b

Video's

Een reisgids voor Maastricht

Een tour door Maastricht

Maastricht 1919 - 1922

André Rieu op het Vrijthof