Weert

Weert ligt in de Nederlandse provincie Limburg. Weert heeft zijn naam te danken aan zijn ligging. Weert, ofwel ‘Waard’, is een ingedijkt stuk land. Het land dat ontstond had twee hoogtes en werden daardoor ‘Overweert’ (later Weert) en ‘Nederweert’ genoemd. Door de gunstige ligging is de regio al sinds de bronstijd bewoond.

In 1306 kregen de Heren van Horne, een destijds machtige adellijke familie, de macht in Weert. Onder het beleid van de heren van Horne kwam Weert to bloei. Het kreeg stadsrechten en ontwikkelde een lucratieve lakenindustrie. Maar, toen tijdens de 80 jarige oorlog de laatste graaf van Horne, Filips van Montmorency, ter dood veroordeeld werd door de Spanjaarden in 1524. Weert kwam hierdoor in het verval, en zou pas in 1825 weer tot bloei komen en zich ontwikkelen als industriestad.

Weert stationsgebouw

Kernen

Weert

Doordat Weert grenst aan België en Noord-Brabant promoot de stad zichzelf als ‘de poort van Limburg’. Van 2012 tot 2014 werd weert uitgeroepen tot groenste stad van Nederland, Groenste stad van Europa, en uiteindelijk Groenste regio van de wereld. De stad Weert kent ook een bruisend uitgaanscentrum rond de Oelemarkt. Maar naast de vele cafés en clubs zijn er ook veel restaurants, een theater en een bioscoop. 

Oelemarkt Weert

Altweerterheide

De naam ‘Altweerterheide’ betekent letterlijk ‘Oude weertse heide’. Het dorp huist zo’n 1100 inwoners. In de buurt van Altweerterheide liggen ook een aantal natuurgebieden, met onder meer: Ijzeren Man, Kettingdijk, en Tungelerwallen.
Stuifzandvlakte IJzeren Man

Boshoven

Boshoven is een stadsdeel van Weert. Van alle stadsdelen is Boshoven de grootste. Door de geïsoleerde ligging heeft het stadsdeel een vrij dorps uiterlijk, met eigen kerk, drogist, dorpshuis en etc. Ook wordt er sinds 2009 het muziekfestival Bospop hier georganiseerd.
Tim Christenen's band op Bospop

Laar

Laar is een klein kerkdorp met maar 600 inwoners. Door de uitbreiding en bebouwing van Weert in de richting van Laar is het dorp al in de stad versmolten. Tot nu toe is er op initiatief van het dorp een bufferzone waardoor Laar voor nu zijn dorpse karakter kan behouden.
St. Antonius molen in Laar

Stramproy

Stramproy is een kerkdorp dat tot 1998 een zelfstandige gemeente was. Met zo’n 5100 inwoners is het het grootste dorp van de gemeente Weert. Het dorp ligt op maar een paar honderd meter van de belgische grens af.
Stramproy Broekmolen

Swartbroek

Swartbroek is een klein dorpje ten zuidoosten van de stad Weert dat maar 880 inwoners heeft. Rondom Swartbroek liggen vooral boerderijen en kleine stukjes bos waardoor de Leukerbeek stroomt.
De Hoop molen in Swartbroek

Tungelroy

Tungelroy is kerkdorp met zo’n 1000 inwoners. Van oorsprong was Tungelroy een agrarisch dorp, maar tegenwoordig dient het dorp ook als forensendorp.
Tungelroy Sint Barbarakerk

Bezienswaardigheden

De Brouwschuur

Wat begon als een hobbybrouwerij achter het huis is uitgegroeid naar een grote onderneming. De Brouwschuur serveert zelfgebrouwen bier, en het bier van andere kleine bierbrouwers onder het toeziend oog van het Brouwhuis. Deze regeling is uniek in Nederland.
stadsbrouwerij

Gemeentemuseum Weert

Wat begon als een hobbybrouwerij achter het huis is uitgegroeid naar een grote onderneming. De Brouwschuur serveert zelfgebrouwen bier, en het bier van andere kleine bierbrouwers onder het toeziend oog van het Brouwhuis. Deze regeling is uniek in Nederland.
640px-Weert_museum

Video's

Weert van boven

Weert van vroeger

Promotiefilmpje Weert

Toerisme in Weert