Venray

De gemeente Venray is een plattelandsgemeente met stedelijke kern. Het telt zo’n 44.000 inwoners verdeeld over de stad en de dertien dorpen in de gemeente. De naam Venray was van origine Rode, wat duidt op een stuk bos of heide. Later kwam Ven- voor de naam, en verbasterde door de eeuwen heen van Venrode tot Venray. In de 13e eeuw behoorde Venray en de omliggende dorpen tot het graafschap Gelre, en na een aantal keer de hand gewisseld te hebben werd Venray pas in 1815 officieel deel van het Koninkrijk van Nederland. Tegenwoordig staat Venray in de regio bekend om de psychiatrie.
Venray,_Onze_Lieve_Vrouw_van_Zeven_Smarten_of_Paterskerk_RM524009_foto11_2017-05-17_17.43

Dorpskernen

Oostrum

Het ongeveer 800 jaar oude Oostrum is het grootste kerkdorp in de gemeente Venray. maakt sinds 1798 deel uit van de gemeente Venray. Oostrum huist ook de Rooyse Wissel, een tbs-kliniek voor mensen die opgenomen zijn voor tbs met dwangverpleging. 

Oostrum,_de_Onze_Lieve_Vrouwekerk_RM37228_foto1_2014-05-18_08.23

Smakt

Smakt is met ongeveer 200 inwoners het kleinste kerkdorp van de gemeente Venray. Smakt vormt samen met het brabantse dorp Holthees een dorpsgemeenschap. Beide liggen vlakbij een spoorlijn op de provinciegrens tussen Limburg en Noord Brabant.

Smakt_(Venray)_wapenrelief_bij_St.Josefskapel

Merselo

De naam Merselo is afgeleid van het woord “Merse”, wat water betekent, en “Lo” dat duidt op een bos. Het dorp is ook gelegen aan de rand van de Peel, en op 10 kilometer van de maas. Het dorp heeft ook het hoogste punt in Noord Limburg, de Weverslose Berg.

12587335305_febe203cdc_b

Heide

Ten oosten van van de vroegere peel ligt het kerkdorp Heide. Heide was pas een dorp nadat in 1904 een windmolen gebouwd werd. Heide heeft ook haar eigen beruchte volksheld genaamd Jan de Lorr. Een smokkelaar die begin 19e eeuw de douane keer op keer te slim af was.

Veldkruis,_Volen_(Heide)

Leunen

Enkele honderden meters ten zuiden van Venray ligt Leunen. Leunen Is het op een na grootste dorp van de gemeente. Het dorp kent veel verenigingen, waaronder een voetbalclub, scouting, en een harmonie.

Leunen,_de_Sint_Catharinakerk_RM37219_foto7_2017-05-17_17.08

Castenray

Castenray is een dorp met veel monumenten, en gelegen aan verschillende natuurgebieden. Ten zuidwesten van Castenray ligt het natuurgebied de Castenrayse Vennen, en ten westen aan de dorpsgrens ligt de Castenrayse berg. Dit is een bosgebied met stuifduinen.

1024px-Venray_Castenray,_basisschool

Veulen

Veulen is een van de kleinere dorpen van de gemeente met zo’n 550 inwoners. Het dorp staat vooral bekend om de daden van de inwoners tijdens de Tweede wereldoorlog. Het dorp was een verblijfplaats voor veel onderduikers, waaronder Joden en Engelse piloten.

1280px-Venray_Veulen,_RK_kerk.

Oirlo

Het gebied rond Oirlo is sinds de steentijd bewoond. Oirlo bestaat voornamelijk uit landbouwgebied, en een aantal naaldbossen.

Venray_Oirlo,_Rijksmonument_37225_St.Gertrudiskerk_in_de_steigers

Ysselsteyn

Ysselsteyn, niet te verwarren met het Utrechtse IJsselstein, is een relatief jong dorp die werk gesticht in 1921 na de ontginning van de Peel. Rondom het dorp zijn verschillende natuurgebieden te vinden, zoals de Heidsche Peel en de Rouwkuilen. Maar het dorp staat vooral bekend voor de Duitse militaire begraafplaats waar ruim 31.714 Duitse soldaten begraven liggen. 

Begraafplaats_Ysselsteyn_2

Vredepeel

Vredepeel is het jongste dorpje van de gemeente. De bouw van het dorp begon pas in 1955. Vredepeel is vernoemd naar de Vredepaal. Een paal die de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Overkwartier van Gelre gebruikte als grenspaal.

Zicht_op_de_Vredehoeve_vanaf_de_weg_-_Vredepeel_-_20397472_-_RCE

Geijsteren

Geijsteren is gelegen langs de maas en tegen de grens met Noord Brabant. Ten westen van het dorp ligt het Landgoed Geijsteren, een natuurgebied met verschillende wandelroutes en monumenten waaronder een oude grenspaal en de Sint Willibrorduskapel.

Venray_Geijsteren,_Rijksmonument_28441_kasteelruine_voorste_grachtbrug

Blitterswijck

Blitterswijck hoort sinds 2010 pas deel uit van de gemeente. Het dorp heeft zo’n 1145 inwoners, en heeft veel monumenten waaronder verschillende kapellen, wegkruisen en zelfs een kasteelruïne.

1280px-Venray_Blitterswijck,_Rijksmonument_28433,_O.L.V._Geboortekerk_achteraanzicht

Wanssum

Wanssum ontstond waar de Grote Molenbeek uitmondt in de Maas. Het dorp is sinds 2010 deel van de gemeente Venray. Het dorp staat vooral bekend om de nabije betonfabriek “Geelen Beton”.

1024px-Venray_Wanssum,_RK_kerk_portaalzijde

Video's

Venray

Begraafplaats Ysselsteyn

Venray van toen

Geschiedenis van Geijsteren