Peel en Maas
Dorpen en kernen
Helden
Helden wordt als eerst vermeld in een Keulse oorkonde uit 1144, en een aantal decennia later werd in 1230 er het Patronaatsrecht, het recht op een Parochie, van de kerk van helden vastgelegd. Toen heette het dorp nog “Heldele”, dat daarna veranderde naar “Heldene” en uiteindelijk “Helden”.
Andere nabije dorpen
Beringe heeft sind 1969 een speciale relatie met 5 andere dorpen die ook Beringe heten uit Duitsland, België, Luxemburg, en Zwitserland. Deze vriendschap heet Vijf maal Beringe
Egchel huist verschillende grote tuindersbedrijven die onder andere komkommers en paprika’s verbouwen.
Grashoek is vernoemd naar het gebied “de Graashoek”. Deze is genoemd door de peel pioniers die rond de 18e eeuw over het grasland heen trokken.
Koningslust is vernoemd naar Petrus de Koning die in de 18e eeuw grote stukken grond in het heidegebied kocht.
Panningen vormt samen met Helden een dubbele dorpskern, genaamd Helden-Panningen. Er is al eeuwen lang een rivaliteit tussen de 2 dorpen die tot de dag van vandaag wordt uitgevochten op het voetbalveld.
Kessel
Andere nabije dorpen
Maasbree
Andere nabije dorpen
Meijel
Locaties in de gemeente
De Heldense bossen bestaan uit een combinatie van naaldbomen en stuifzandduinen. In de jaren 20 en 30 werd het bos aangeplant voor houtexploitatie voor de mijnbouw. Tegenwoordig vind dit nog nauwelijks plaats. Het meeste van het bos is nu rustgebied, maar er word wel een klein deel gebruikt voor recreatie.
Het Streekmuseum Peel en Maas is gevestigd in een voormalig klooster. Dit klooster is gerenoveerd en uitgebreid tot een Dorpscentrum met daarin verschillende zalen, horeca, sporthal, en het streekmuseum. Het streekmuseum neemt je mee door de geschiedenis van de regio, van de jagers verzamelaars tot aan de aardbeving in 1992. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te zien die dieper ingaan op bepaalde delen van de regionale geschiedenis.