Peel en Maas

De gemeente Peel en Maas ligt in Nederlands Limburg. Deze kwam op 1 januari 2010 met een fusie van de gemeenten Helden, Kessel, Meijel en Maasbree tot stand. Dit ging niet zonder slag of stoot. In de gemeenten Helden, Kessel en Maasbree werd, op 2 raadsleden uit Kessel en Maasbree na, vóór een fusie gestemd. Meijel daarentegen koos voor zelfstandigheid. Tót een paar maanden later, toen met een kleine meerderheid toch voor fuseren met de andere gemeenten werd gekozen.
BAG_woonplaatsen_-_Gemeente_Peel_en_Maas

Dorpen en kernen

Helden

Helden wordt als eerst vermeld in een Keulse oorkonde uit 1144, en een aantal decennia later werd in 1230 er het Patronaatsrecht, het recht op een Parochie, van de kerk van helden vastgelegd. Toen heette het dorp nog “Heldele”, dat daarna veranderde naar “Heldene” en uiteindelijk “Helden”.

Andere nabije dorpen

Beringe heeft sind 1969 een speciale relatie met 5 andere dorpen die ook Beringe heten uit Duitsland, België, Luxemburg, en Zwitserland. Deze vriendschap heet Vijf maal Beringe

Egchel huist verschillende grote tuindersbedrijven die onder andere komkommers en paprika’s verbouwen.

Grashoek is vernoemd naar het gebied “de Graashoek”. Deze is genoemd door de peel pioniers die rond de 18e eeuw over het grasland heen trokken. 

Koningslust is vernoemd naar Petrus de Koning die in de 18e eeuw grote stukken grond in het heidegebied kocht.

Panningen vormt samen met Helden een dubbele dorpskern, genaamd Helden-Panningen. Er is al eeuwen lang een rivaliteit tussen de 2 dorpen die tot de dag van vandaag wordt uitgevochten op het voetbalveld. 

Helden Sint Lambertuskerk

Kessel

Kessel is de enige stad in de gemeente Peel en Maas. Kessel heeft veel bezienswaardigheden. Het stadje ligt direct aan de maas, en grenst aan de Heldense Bossen. Waar nu Kessel ligt wonen waarschijnlijk al duizenden jaren mensen. Dit wordt verduidelijkt door de vondst van een koperen ketel waarvan de exacte leeftijd ligt tussen de romeinse tijd of zelfs ouder.

Andere nabije dorpen

Kessel-Eik was tot 1950 een gehucht onder Kessel totdat het in 1950 een zelfstandige parochie kreeg
Kasteel de Keverberg aan de Maas, Kessel

Maasbree

Tot de franse bezetting in 1794 heette Maasbree gewoon nog Bree. Bree werd samen met Blerick Baarlo en Bree door de fransen samen onder een naam “Mairie de Bree” wat waarschijnlijk verbasterd werd naar Maasbree.

Andere nabije dorpen

Baarlo huist vier kastelen, en is dus officieel een kasteeldorp. In volgorde van bouwjaar zijn dit: Kasteel d’Erp, Kasteel de Berckt, Riddergoed de Raay, Kasteel Scheres.
Molen van Baarlo

Meijel

Meijel is in de middeleeuwen gesticht door Turfstekers in de Peel, en is officieel het eerste gehucht in de Peel. Meijel werd ook wel “Eilandje in de peel” genoemd omdat het op een verhoging in de Peel gebouwd was.

Door Meijels ligging tussen de Peel en een veen heeft het lang in isolement gelegen. Meijel heeft eeuwen lang ruzie gehad met buurgemeente Helden over turfgrond, maar dat stopte mensen niet om tussen dorpen te trouwen en te settelen in Meijel. Dit, samen met het isolement heeft meijel de kans gegeven om zijn eigen dialect te ontwikkelen.

Meijel kerk in straatzicht

Locaties in de gemeente

De Peel is een afgegraven veengebied op de grens tussen Limburg en Brabant. Voor honderden jaren gebruikte de mensen uit de omgeving de turf uit de Peel als brandstof voor kachels en de omliggende industrie. Tegenwoordig is de Peel een natuurgebied en heeft verschillende wandelroutes.

De welbekende Maas stroomt langs Kessel door de gemeente, en maakt Kessel tot dé toeristische trekpleister van Peel en Maas.

De Heldense bossen bestaan uit een combinatie van naaldbomen en stuifzandduinen. In de jaren 20 en 30 werd het bos aangeplant voor houtexploitatie voor de mijnbouw. Tegenwoordig vind dit nog nauwelijks plaats. Het meeste van het bos is nu rustgebied, maar er word wel een klein deel gebruikt voor recreatie.

Kasteel de Keverberg is een burcht gebouwd in de 12e eeuw, maar de naam Keverberg kwam tot stand in 1779 door de familie De Keverberg d’Aldenghoor, die toen het kasteel in bezit hadden. Tijdens te 2e wereld oorlog werd het kasteel bezet door de Duitsers die het kasteel vernietigde toen de geallieerde te dichtbij waren. Na jaren lang een ruïne te zijn geweest is in 2015 er een dak op de ruïnes gebouwd en werden restauraties uitgevoerd na een inzamelingsactie die 5 miljoen euro opbracht.

Het Streekmuseum Peel en Maas is gevestigd in een voormalig klooster. Dit klooster is gerenoveerd en uitgebreid tot een Dorpscentrum met daarin verschillende zalen, horeca, sporthal, en het streekmuseum. Het streekmuseum neemt je mee door de geschiedenis van de regio, van de jagers verzamelaars tot aan de aardbeving in 1992. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te zien die dieper ingaan op bepaalde delen van de regionale geschiedenis.

Video's

Gemeente peel en maas in beeld

Playlist Liedjesfestival 2020

Peel en Maas van Boven

Helden anno 1961