Graafmachines

De eerste graafmachine stamt uit 1839. Een Amerikaanse uitvinder genaamd William Otis vroeg het patent aan voor zijn ‘kraan-graafmachine ter uitgraving en verwijdering van aarde’, of ‘stoomschep’ in het kort. Deze graafmachine werkte op stoom en kettingen. Helaas overleed William Otis datzelfde jaar nog, maar zijn uitvinding heeft de wereld voorgoed veranderd. Met minder mankracht kon men nu gemakkelijk mijnen aanleggen en huizen bouwen. Sindsdien heeft hebben graafmachines zich verder ontwikkeld en zijn nu niet meer weg te denken in de moderne bouw. Voor elk graafwerk is er een graafmachine die is gemaakt voor de job.
Twee graafmachines aan het werk

Types

Minigraafmachines

Klein, zuinig en goedkoop. Minigraafmachines nemen niet veel ruimte in beslag en kunnen makkelijker verplaatst worden door smalle of drukke straten. Deze zijn dan ook populair bij hoveniers en gemeenten voor het onderhoud aan tuin en stad zonder teveel ruimte in te nemen.

Minigraafmachine

Kleine graafmachines

Soms is een mini graafmachine te klein, maar een middelgrote graafmachine te groot. Kleine graafmachines worden vooral toegepast in het onderhoud van wegen en parken.
Kleine graafmachine

Middelgrote graafmachines

Voor de bouw gebruikt men meestal middelgrote graafmachines. Hierdoor zijn ook de meeste graafmachines van de middelgrote klasse. Middelgrote graafmachines worden ingezet bij de bouw van wegen, bruggen, parken en etc.
Middelgrote graafmachine

Grote graafmachines

Voor de bouw gebruikt men meestal middelgrote graafmachines. Hierdoor zijn ook de meeste graafmachines van de middelgrote klasse. Middelgrote graafmachines worden ingezet bij de bouw van wegen, bruggen, parken en etc.
Grote graafmachine

Sloop graafmachines

Sloop Graafmachines zijn gespecialiseerde graafmachines voor het “Afgraven” van gebouwen. De arm van deze machines zijn een stuk langer om de bovenkant van gebouwen te bereiken. De cabine kan ook naar boven gedraaid worden zodat bestuurders van de machine beter kunnen zien wat ze kunnen doen.
Sloop graafmachine

Innovaties

Technologie blijft zich ontwikkelen. Het is dan ook geen verrassing dat graafmachines dat ook doen. In de laatste ontwikkelen maken drones scans van de grond waarna semi zelfstandige graafmachines aan de slag kunnen met graven en zelfs het gelijk maken van grond. Met de drones wordt een paar dagen werk van een team aan landmeters binnen 15 minuten gedaan, waarna de robot gravers meteen aan de slag kunnen. Hierdoor zullen uiteindelijk in de toekomst minder mensen nodig zijn voor graafwerkzaamheden.

Video's

Onderwater graven

Grootste graafmachines

https://www.youtube.com/watch?v=JFxj1AE6UBw

5 Trucjes met graafmachines

Promotiefilmpje Volvo

https://www.youtube.com/watch?v=zGix74iuHQE