Foto’s bewerken

Je hebt een leuke foto geknipt, maar als je het wilt gebruiken het past niet op de plaats waar je hem wilt hebben of deze brengt niet het juiste gevoel over. In plaats van nieuwe foto’s te knippen kun je deze bewerken. Tegenwoordig kan dit makkelijker dan ooit tevoren. Foto’s die je maakt op je telefoon kun je gelijk aanpassen met filters en croppen(verkleinen). Voor een professionele omgeving is het meestal toch nog beter om de foto’s die je maakt te bewerken met software waarbij je een uitgebreidere keuze hebt qua fotobewerking.
Digitale fotocamera met verschillende lenzen

Geschiedenis: Hoe lang bewerkt men al foto's?

Eerste bekende aanpassing van een foto was in 1860. Een foto van de Amerikaanse President Abraham Lincoln. Met verf, uitknipsels, en andere slimme technieken werd met de hand de foto bewerkt. Dit was de norm totdat uiteindelijk in de jaren 80 de eerste foto bewerk software op de markt kwam, waaronder Photoshop. Photoshop werd zo populair, dat het bewerken van foto’s nu in de volksmond “fotoshoppen” wordt genoemd.

Fotobewerkingssoftware: Welke is het beste voor mij?

Als je het hebt over fotobewerkingssoftware, dan heb je het natuurlijk al gauw over Photoshop. Het is het meest gebruikte foto bewerk programma ter wereld, en biedt veel opties. Als je niet wilt vast zitten aan een adobe abonnement, zijn er hier ook alternatieven voor:

  • Photopea is een goed gratis alternatief voor Photoshop. Als je naar de website gaat kun je gelijk aan de slag met het bewerken van afbeeldingen zoals je dat in Photoshop ook zou kunnen doen.
  • GIMP is een gratis Photoshop alternatief met zeer uitgebreide functies. Van het bewerken van afbeeldingen tot grafische vormgeving. Op de website van GIMP vind je ook een uitgebreide gebruiksaanwijzing.
  • Photoshop Express Adobe heeft voor Android, iOS en Windows voor smartphones een app ontwikkeld waarbij je gratis foto's kunt bewerken "on-the-go". Het is gratis, maar voor de meeste functies heb je helaas wel een Premium account nodig.
  • Affinity Photo is (naar eigen zegge) een lichtere, snellere versie van Photoshop. En, met een eenmalige betaling en gratis updates zit je met Affinity Photo niet vast aan een abonnement van Adobe.
  • Pixlr levert een gratis online alternatieven voor Photoshop met Pixlr E en Pixlr X. Pixlr E komt sterkt overeen met Photoshop, maar voor beginners biedt Pixlr X simpelere tools om foto's te bewerken.
  • IfranView is, in de eerste instantie, een lichtgewicht programma om snel en simpel foto's te bewerken met standaard tools. Maar IfranView bied ook een hele hoop optionele plugins die extra opties en tools toevoegen

Wat zijn de 5 meest voorkomende fotobewerkings technieken?

1. Croppen

Soms heb je een foto gemaakt waarvan je liever zou hebben dat deze net wat andere afmetingen heeft zodat deze op je website, net wat beter in je fotoalbum past of om die ene vreemdeling die een van je vakantiefoto’s heeft gephotobombed er af te knippen. Hiervoor kun je de afbeelding croppen. Voor het croppen van afbeeldingen hoef je geen Photoshop aan te schaffen, want dit kan al jaren op je eigen telefoon! 

photo-bomb

2. Filters

Filters zijn tegenwoordig ook niet meer weg te denken. De functie van filters kan zijn om een afbeelding scherper te maken, te vervagen, kleuren aanpassen en jezelf wat mooier maken. De techniek van filters heeft zich de laatste jaren zich in een sneltrein ontwikkeld door apps zoals instagram die gebruikers op een eenvoudige manier foto’s bewerken waarvoor je een aantal jaar geleden nog Photoshop voor moest gebruiken. 

wp-2018-11-Photo-Effects-18

3. Witbalans

Als je een foto hebt die qua kleur of toon niet voldoet, kun je kijken of dit te fixen is met de witbalans. Hiermee kun je subtiel de kleur van het licht wat op je foto valt aanpassen. Als je bijvoorbeeld met natuurlijk licht op een bewolkte dag een foto knipt kan de afbeelding er wat koeltjes uitzien. Met de witbalans kun je de afbeelding een wat warmere kleur geven en de impressie geven dat de zon scheen, of dat een TL- buis de foto verlichte.

White-balance-in-photography-explained

4. Contrast

Met contrast maak je van een foto de donkere delen van een foto donkerder, en de lichte delen van een foto lichter. Door het aanpassen van contrast worden foto’s die normaal wat vager, onduidelijker of grijzer zijn. Met wat contrast komen de verschillende details van een foto wat meer naar voren. 

contrast

5. Kleursaturatie en levendigheid

Soms heb je een foto waarvan de kleuren wat flets zijn. Met kleursaturatie en levendigheid maak je de kleuren die op de afbeelding staan wat feller zodat de afbeelding in het algemeen wat levendiger wordt.

pexels-nate-hovee-4661078

Video's

Snelle tutorial fotobewerken

7 Technieken om te leren

Waarom foto's goed of slecht zijn

Voeg jezelf toe in andermans foto's