Digitale fotocamera

Met een digitale fotocamera is het heel makkelijk geworden om je leven en de natuur prachtig in beeld te krijgen. Foto's hoeven niet meer ontwikkeld te worden zoals vroeger. Hierdoor kun je direct aan de slag met je vers geknipte beelden.
Sinds de komst van de smartphones schieten we overal, en wanneer we maar willen, de mooiste plaatjes! Toch biedt een digitale fotocamera nog veel voordelen voor de serieuze fotograaf. Daarom vind je hieronder handige links, informatie en tips om jouw digitale fotografie skills een boost te geven.
Digitale fotocamera met verschillende lenzen

Wat waren de eerste digitale camera's?

De basis voor digitale camera's werd in 1959 uitgevonden door Mohamed M. Atalla en Dawen Kahng. De MOS (metal-oxide-semiconductor). De MOS is de momenteel meest het meest gemaakte apparaat in de geschiedenis. Met zo’n 13 zestiljoen (1.3×10^22) MOS apparaten gemaakt tussen 1960 en 2018. De MOS is te vinden in microchips, processoren, en dus ook digitale camera’s.

Deze technologie legde de basis voor andere uitvinders om veel verschillende sensoren te ontwikkelen. In 1969 werd de eerste afbeelding sensor in hetzelfde laboratorium uitgevonden op basis van de MOS technologie. Met deze technologie kon de ontwikkeling van de eerste digitale camera’s van start. De eerste commerciële digitale camera kwam in 1975. De Cromeco Cyclops was een camera voor de echte hobbyisten, waarmee men wilt zeggen dat het alles behalve gebruiksvriendelijk was. De resolutie van de camera was ook maar 32 x 32 pixels, zwart wit en de foto’s konden alleen bekeken worden op een speciaal apparaat.

In 1988 bracht het japanse bedrijf Fujifilm de eerste volledig digitale camera op de markt. Deze camera had een geheugen van 2 mb waarmee je 10 foto’s op kon slaan.

Een digitale fotocamera: ga je voor spiegelreflex of compact?

Compactcamera's en spiegelreflex camera's hebben beide hun voor- en nadelen. Met deze type fototoestellen kun je prachtige foto's maken. Maar ze verschillen op o.a. de volgende punten:

  • Digitale spiegelreflexcamera’s hebben een grotere beeldsensor. Zo krijg je meer detail en betere resultaten met weinig licht en bewegende onderwerpen.
  • Voor het vastleggen van actiemomenten kun je het beste een spiegelreflex fotocamera gebruiken. Deze kunnen namelijk sneller scherpstellen.
  • Door de grote verscheidenheid aan lenzen, heb je met een spiegelreflexcamera meer mogelijkheden.
  • De meeste compactcamera’s zijn een stuk goedkoper dan spiegelreflexcamera’s.
  • Compact fototoestellen zijn zo volledig uitgerust met mogelijkheden dat ze een zeer compleet alternatief zijn voor een betaalbare prijs.
  • Bij compactcamera's hoef je voor alles dat verder weg staat dan 2 meter niet meer scherp te stellen.

Waar moet je op letten als je een digitale fotocamera koopt?

Een fotocamera kopen doe je niet iedere dag. En de keuze is reuze. Het eerste wat je moet doen is je budget bepalen. Spreek met jezelf af hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan een nieuwe digitale camera. Dan kun je eenvoudig het aanbod van eenzelfde prijsklasse vergelijken.
Op basis van specificaties en reviews kies je het fototoestel met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Gebruik daarvoor review websites zoals Tweakers. Op dit soort websites kun je eenvoudig camera's vergelijken, reviews lezen en de goedkoopste prijs vinden.

Video's

Hoe werkt een digitale fotocamera

https://www.youtube.com/watch?v=L6Q7pv0TANA

Snelle onderwerpen fotograferen

Hoe belangrijk zijn megapixels

Tips bij het kopen