Catering

Het idee van catering in Nederland ontstond in de 19e eeuw om om drankmisbruik onder spoorwegmedewerkers te voorkomen. Tegenwoordig zijn er veel klein- en grootschalige cateringbedrijven actief over heel Nederland. Deze sector voorziet kantoren, festivals, scholen, ziekenhuizen, gevangenissen en etc. van eten en drinken. Deze industrie bestaat uit verschillende sectoren.
pexels-fu-zhichao-587741

Vormen van catering

Bedrijfscatering

Bedrijfscatering is veruit de grootste sector binnen de catering. Middelgrote tot grote bedrijven huren vaak een cateringbedrijf in voor hun medewerkers. Dit kan door het bijhouden van de koffiezet- en drinkautomaten tot uitgebreide bedrijfsrestaurants of zelfs supermarkten.

pexels-maria-orlova-4916562

Institutionele catering

In ziekenhuizen en gevangenissen moet en ook 3 keer per dag gegeten worden. Deze vorm van catering gaat niet meteen om luxe, maar om op tijd voedzame maaltijden te leveren.

31839162251_8558ea083c_b

Schoolcatering

De catering op scholen moet 2 aspecten hebben: Gezond en betaalbaar. Het is de plicht van een school kinderen gezonde, lekkere en afwisselende aan te bieden, al is een frikandelbroodje van de nabije supermarkt toch voor sommige aantrekkelijker.

pexels-yan-krukov-8617520

Inflight catering

In vliegtuigen kan natuurlijk ook gegeten worden. Vaak wordt geregeld door de vliegtuigmaatschappij, maar voor privé vliegtuigen en sommige maatschappijen wordt er meestal een particuliere inflight cateraar ingehuurd.

vliegtuigfood

Hotelcatering

De catering van hotels wordt vooral gekenmerkt voor de roomservice. Bij de grotere hotels zit er meestal zelf een restaurant in het hotel erbij.

pexels-cottonbro-6466292

Publiekscatering

Publiekscatering is tegenwoordig een essentieel onderdeel van alle evenementen. Niet alleen om bij te kunnen dragen aan het bestaansrecht en verdienmodel van het evenement, maar ook vanwege het onderscheidend karakter.

Verkoopwagen Citroën Hy Food Festival Food Truck

VIP-catering

Wanneer de catering het beste van het beste moet zijn, bijvoorbeeld bij skyboxes en luxe staatsbanketten, gebruikt men VIP catering. Deze bedrijven specialiseren zich in Haute Cuisine, en moeten een positieve indruk achterlaten.

pexels-tembela-bohle-1114425

Schip catering

Catering op schepen komt met zijn eigen uitdagingen. Per schip moet de cateraar rekening houden met de cultuur van de bemanning, en eventuele persoonlijke diëten. Ook moet de cateraar ervoor zorgen dat er voldoende voedsel is om soms maandenlang op zee te zijn, of ervoor zorgen dat voedsel geleverd of gekocht kan worden waar de schepen zich aanleggen.

Preparation Kitchen Ship Kitchen Large Kitchen

Cast-, crew, en artistencatering

Bij een drukke film- of fotoshoot heeft men weinig tijd om zelf nog wat te verzorgen. Daarom is het belangrijk dat men wat te eten kan pakken en daarna gelijk weer aan het werk kan.

110519_Crewfood_ZiggoDome_Nederland_tomvandenberg-101

Actiecatering

Bij sommige commerciële acties zoals bij beurzen of op markten word er soms gratis voedsel en drinken uitgedeeld om deze of andere producten te promoten.

food-samples-unsplash-139b04-1024

Video's

Catering op schiphol

Lopend diner

Event catering

Tips voor cateraars